top of page

Kõik mida on vaja teada töökoha valgusest!

Updated: Dec 8, 2022

Hea valgustusega töökeskkond tagab töötaja ohutuse ja võimaldab efektiivsemalt jõuda soovitud tulemuseni. Ebamugav ja pimestav valgustus kui ka udune värviedastus takistavad keskendumist. Selle vältimiseks tuleks teada nelja olulist faktorit, mille abil on võimalik saavutada parim valgustus töökohal.




1.VALGUSE ÜHTLUS


Inimese tähelepanu koondub eredatele pindadele ning kui valguse jaotus on ebaühtlane, võivad need eredad pinnad koondada tähelepanu endale ja segada keskendumist kogu tööpinnale.

NIPP: Hoidu sellistest tähelepanu punktidest ja leida ühtlane valgustus.



2. PIMESTUSE RISKI MINIMEERIMINE


Nii ohutuse kui ka mugavuse tarbeks on vaja vähendada pimestumisohtu valgusallika juures. Pimestuse juures ei ole vahet, kui võimsa valgustiga on tegemist, sest valesti suunatud valgusallikas kujutab igal juhul riski.

NIPP: Pimestuse korral kaotab valgustus oma põhilise eesmärgi, milleks on nähtavuse suurendamine.



3. SOBILIK VÄRVITEMPERATUUR


Oluline on leida värvitemperatuur, mis sobib kõige paremini silmadele. Erinevad värvitemperatuurid on sobilikud teatud keskkondadele. Soe valgus (nagu 3000 K) sobib hästi näiteks lumistele pindadele, mis peegeldab vastu külma sinakat valgust. Külmem valgus seevastu sobib paremini mullal töötamiseks. Üldiselt valmistab külm valgus suuremat pimestusest põhjustatud ebamugavust silmale kui soe valgus. Külm sinine valgus (üle 6000 K) on suurema valguseraldusega ja peegeldab rohkem väikseid osakesi võrreldes sooja valgusallikaga.

NIPP: Leia vastavaks tööks sobiliku värvitemperatuuriga valgusti. Näiteks pole parim valik külma valguse rakendamiseks forwarderitel, sest tillukesed osakesed lendlevad masina ümbruses, mis peegeldavad valgust.



4. HEA VÄRVIEDASTUS


Värviedastuse indeksit (CRI) on võimalik kasutada mõõtmaks, kui hästi valgusallikas edastab värve. Päikesekiirguse optimaalne valgusedastus on 100% CRI-st. Mida kõrgem CRI on, seda rohkem päikesevalgust on jäljendatud. Inimese silm on kohandunud päikesevalgusele, seega on töökeskkonnas oluline enim jäljendada loomulikku valgust. Eriti oluline on see aga toiduainetööstuses või viljalõikusel, kus värviedastus mängib tähtsat rolli määramaks toidu konditsiooni ja valmidust.

NIPP: Töökeskkonnas on olulisim jäljendada loomulikku valgust.

bottom of page